MAK NIEBIESKI
KRAJ POCHODZENIA: REPUBLIKA CZESKA
SKŁAD: MAK NIEBIESKI 100%
FAKTYCZNIE ZDJĘCIE PRODUKTU NA ZDJĘCIU
Niebieski mak jest stosowany do domowych wypieków i zdrowych przekąsek. Mak jest bogaty w witaminy A, D, E oraz C i zawiera również wapń, mangan, magnez, fosfor. Po mak powinny sięgać osoby z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem, osoby aktywne fizycznie. Mak niebieski stosuje się głównie jako dodatek do wypieków. Może być wykorzystywany w formie posypki, głównie do pieczywa. W przypadku słodkich ciast i rogali, wytwarza się z niego natomiast gęste i aromatyczne nadzienie. Mak niebieski można wykorzystywać również w bardziej nietypowy sposób. Nadaje się jako odżywczy dodatek do koktajli oraz owsianek. Może być składnikiem domowych pełnoziarnistych batonów oraz ciasteczek. Na uwagę zasługuje również możliwość wykorzystania ziaren do produkcji domowego peelingu.
Mak niebieski - jest to odmiana maku, która ma charakterystyczny niebieski kolor skorupek nasion. Można go stosować w kuchni, np. jako dodatek do sałatek, kanapek, wypieków, a także do produkcji oleju makowego.
Warto jednak pamiętać, że w niektórych krajach uprawa niebieskiego maku jest nielegalna ze względu na zawartość substancji psychoaktywnych (morfina, kodeina). Dlatego przed zakupem mak niebieski warto sprawdzić, czy jest legalny w kraju, w którym się przebywa.
Opis
- WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100G PRODUKTU
- 2226kJ / 539kcal
- TŁUSZCZ
- 42,9 g
- W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
- 8,03 g
- WĘGLOWODANY
- 4,2g
- W TYM CUKRY
- 2,5 g
- BIAŁKO
- 23,7 g
- BŁONNIK
- 20,5 g
- SÓL
- 0,015 g