Prażona kukurydza to jedna z najprostszych do zrobienia samodzielnie przekąsek. W kilka minut możemy się cieszyć pysznym, świeżym, ciepłym popcornem, domowym i bez zbędnych konserwantów. Jego zaletą jest to, że sami możemy według własnego smaku regulować ilość soli. Zachęcamy do spróbowania. Idealny do przygotowania wraz z dziećmi, które zawsze zachwycają się zabawnymi odgłosami wybuchających w patelni ziarenek, jak również jako chrupiąca przegryzka dla kibiców lub kinomanów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią w prażoną kukurydzę. Ziarna posypujemy równomiernie sola, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne). Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. Gotowy popcorn przesypać do naczynia.
Popcorn to specjalny rodzaj kukurydzy, którego ziarna są zaprojektowane tak, aby pękały pod wpływem wysokiej temperatury i tworzyły puszyste, chrupiące kawałki. Jest to popularna przekąska, którą można przygotować w domu lub kupić gotową w sklepach spożywczych. Popcorn jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o swoją dietę i zdrowie.
Opis
- WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100G PRODUKTU
- 365kcal
- TŁUSZCZ
- 5g
- W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
- 0.7g
- WĘGLOWODANY
- 74g
- W TYM CUKRY
- 0g
- BIAŁKO
- 9g
- SÓL
- 0.09g